ترمووود،کلیک کنید
دو شنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۸
ترمووود،کلیک کنید

چوب نما چیست ؟

نمای چوبی یک نمای کلاسیک و مدرنیته محسوب می شود و به همین دلیل این روزها طرفداران زیادی را جذب خود کرده است . علاوه بر آن افراد زیادی برای ساخت تابلوی تبلیغاتی و یا تابلو مغازه از ترموود استفاده می نمایند . ترموود یک چوب بسیار مقاوم است که جلوه و زیبایی خاصی را به نمای مغازه شما می دهد . قیمت تابلو ترموود نسبت به سایر تابلو های تبلیغاتی مرقون به صرفه است و افراد می توانند نمای ساختمان و مغازه خود را با تابلو چوبی یا ترموود به صورت ترکیبی و در رنگ های مختلف تزیین نمایند . در این مقاله قصد داریم به بررسی ترمووود و چوب ترمو بپردازیم .

ترموود چیست ؟

ترموود نوعی چوب است و خواص ذاتی چوب فروپاشی و ناپایدار بودن آن است برای همین هم دچار پوسیدگی می شود ، برای برطرف نمودن این مساله از پروسه ای بنام حرارت کمک گرفته می شود و زمانی که چوب حرارات داده می شود اصطلاحی همچون ترمووود به آن  داده می شود .

تاریخچه ترموود :

تاریخچه سوزاندن چوب و حرارت دادن برای بالا بردن مقاومت چوب و استفاده در سازه های بیرونی برای اولین بار در دهه 1930 به طور علمی مورد مطالعه قرار گرفت و کشور فنلاند از پیشتازان صنعت ترموود می باشد که برای اولین بار خط تولید این چوب را راه اندازی و اقدام به تولید آن نمود ، علاوه بر آن این کشور یک مرکز و انجمن تحقیقات فنی ترموود با نام  VTT راه اندازی نمود و به صورت جامع در این زمینه تحقیقات به عمل آورد و در نهایت فرآیند تیمار حرارتی ترمو چوب یا ترموود توسط انجمن ترموود فنلاند و با همکاری صنایع محصولات چوبی وارد عرصه بازار شد طوری که امروزه ترموود مطابق تحقیقات به عمل آمده توسط این انجمن تولید و عرضه می شود .

مراحل تیمارحرارتی چوب ترموود :

پروسه تیمار حرراتی چوب ترمووود در چند فاز یا مرحله انجام می پذیرد  که به شرح زیر می باشد :گام نخست : ابتدا چوب در ابعاد مختلف برش داده می شود سپس دمای چوب با کمک بخار آب و گرما با سرعت به دمای 100 درجه سانتی گراد رسانده می شود . در این مرحله از کار دما به تدریج تا 130 درجه سانتیگراد بالا برده شده و از بخار برای محافظت و عدم ترک برداشتن چوب و عدم نفوذ فعل و انفعالات شیمیایی به داخل بافت چوب کمک گرفته می شود . پس از گذراندن این مرحله دمای چوب را حدودا به صفر می رسانند تا چوب خشک شود .

گام دوم : در این مرحله از کار  با توجه به رده بندی ، ترموچوب را ما بین 180 تا 215 درجه سانتیگراد حرارت می دهند و پس از اینکه چوب به دمای مورد نظر رسید در آن دما نگه داشته می شود تا صمغ و رطوبت چوب به صورت کامل خارج شود و چوب به رنگ قهوه ای روشن در بیاید ، در این مرحله هم از بخار آب برای عدم آتش گرفتن چوب بهره می برند .

گام سوم : این مرحله شامل رطوبت دهی چوب است که با روش باران استوایی و پاشیدن آب به روی چوب ها ، دمای چوب کاهش می یابد و به دمایی متعادل با رطوبت مورد نظر می رسد که این رطوبت حدود 4 تا 6 درصد می باشد . در این مرحله فرآیند تولید چوب به پایان می رسد و بخش عمده ای از رزین چوب خارج شده و قسمت باقیمانده نیز به شکل بلوری و بدون ضرر در می آید و در طول این فرآیند به علت اینکه به چوب با دمای بسیار بالا حرارت داده می شود زنجیره های قندی شکسته و اسیدهای چوب تجزیه شده و یک محصول عاری از هر گونه مواد شیمیایی و مواد مغزی برای حشرات چوب خوار تولید می شود 

نصب ترموود :

نصب چوب ترموود به دو صورت زیرسازی چوبی و استفاده از کلیپس امکان پذیر است .

روش زیرسازی چوبی :

اگر بخواهیم از روش زیرسازی چوبی استفاده نماییم ، زیرسازی چوبی به شکل عمود بر پروفیل های چوب نما اجرا می گردد سپس توسط پیچ هایی استاندارد ، پروفیل های آن روی زیرساز نصب می شود .

روش استفاده از کلیپس :در این روش زیرسازی توسط آهن کشی و یا پروفیل گالوانیزه انجام می شود و چوب های ترمو نهایی توسط کلیپس به زیرسازی متصل می گردد و خاصیتی که این روش نسبت به روش اول دارد این است که پیچ ها در نمای چوبی مشاهده نمی شوند اما قیمت چوب نما با این روش بالاتر خواهد بود.

 

چوب های مورد استفاده برای ساخت ترموود :

 

ترموود به دلیل داشتن خاصیت هایی که دارد از چوب های خاصی حاصل می شود و چوب های بکار رفته می بایست از کیفیت لازم برخوردار بوده و نمی توان هر چوبی را به ترموود تبدیل نمود ، این کیفیت فقط در بعضی از قسمت های جنگل سوئد و فنلاند یافت می شود و فنلاند پیشتاز تولید ترموود می باشد و از گونه های چوب های متعدد برای تیمار حرارتی و تولید چوب ترمود بهره می برد و قیمت ترموود نسبت به نوع چوب بکار رفته متغیر است.  اگر بخواهیم چوب های بکار رفته برای تولید ترموود را معرفی نماییم می توان به نوئل (Picea abies) ، کاج (Pinus sylvestris) ، صنوبر (Populus tremula) ، توس (Betula pendula) ، زبان گنجشک (Fraxinus excelsior) ، کاج رادیانا (Pinus radiata) ، توسکا (Alnus glutinosa)  ، لاریکس (Larix sibirica) و راش (Fagus silvatica) اشاره نمود.

انواع ترموود :

اگر بخواهیم تنوع ترمووود را بیان کنیم به طور کلی ترموود به سه دسته تقسیم می شود که عبارتند از :

1) انواع ترموود از نظر روش تولید :

یکی از اقسام ترموود مبتنی بودن بر روش تولید است ، برای این تقسیم بندی ، ترموود را به دو رده یا کلاس تقسیم می کنند که به شرح زیر می باشد :

ترمو- اس (Thermo-S) :

 

در این رده بندی S مخفف Stability به معنای ثبات و پایداری است و هدف از ایجاد ترموود با این کلاس مقاومت و پایداری آن در برابر شرایط محیطی است ، برای همین در این روش چوب را تا دمای 180 درجه سانتیگراد حرارت می دهند تا مقاومت آن را بالا ببرند . بنابراین محصولاتی که با استفاده از این روش تولید و عرضه می شوند با توجه به میزان رطوبت محیط ، چیزی مابین 6 تا 8 درصد تغییر ابعاد یا تورم دارد . از گونه های سوزنی این محصول برای محیط های داخلی ساختمان ها همچون مبلمان داخلی ، اتصالات در محیط خشک ، در و پنجره ، سونا و از نوع پهن برگ آن برای اتصالات در هر نوع شرایط آب و هوایی مانند کف پوش ها ، مبلمان فضای شهری و سونا استفاده می شود .

 

ترمو- دی (Termo-D) :

در این کلاس D مخفف کلمه Durability به معنی دوام است و هدف و ویژگی مدنظر برای این محصول دوام طبیعی آن است که بسیار حائز اهمیت است ، برای همین منظور در فرآوری تولید این محصول ، چوب را تا دمای 220 درجه سانتیگراد حرارت داده و استحکام آن را در برابر شرایط محیطی بالا می برند . این روش تیمار سبب می شود محصول دوام فوق العاده ای داشته باشد و بتوان در محیط های باز از آن استفاده نمود . میزان رطوبت و شرایط دمایی این چوب بین 5 تا 6 درصد تغییر بعد و تورم دارد . کاربردهایی که این چوب دارد برای مکان های بیرونی همچون ساخت درب های بیرونی ، چوب نما و دیوار ، تابلو چوبی مغازه ، سونا ، سرویس بهداشتی و حمام و فضای مبلمان شهری مناسب است .

2) انواع ترموود از نظر گونه چوب

بخش بندی دیگر ترموود بر اساس گونه چوب هایی است که برای حرارت دهی استفاده می شود این چوب ها را می توان به دو دسته کلی تقسیم نمود :

ترموود با چوب نرم (Soft Wood) : چوب های بریده شده از درختان سوزنی برگ همچون کاج در این گروه قرار دارند .

ترموود با چوب سخت (Hard Wood) : این چوب ها از برش درختان پهن برگ حاصل می شوند .

3) انواع ترموود از نظر ابعاد و پروفیل :

 

پروفیل های چوب ترموود با طول 3 یا 6 با مقطع هایی در طرح ها و ابعاد متعدد در بازار موجود هستند علاوه بر آن پروفیل ها در دو نوع شیاردار و بدون شیار به فروش می رسند .

ویژگی های ترموود یا چوب ترمو :

1) دوام و ثبات ابعاد :

پس از فرآوری و تیمار حرارتی چوب ترمو ، میزان رطوبت چوب چیزی حدود 4 تا 6 درصد کاهش می یابد و همین امر سبب پدید آمدن یک ویژگی خاص به نام تعادل رطوبتی می شود . درکل جذب رطوبت و تبادل حرارت چوب و محیط پیرامون آن به صورت شگفت انگیزی پایین می آید و همین امر تاثیر بسزایی درثبات ابعاد ، کاهش ترک خوردگی و افزایش چشم گیر خاصیت عایق بودن الوارهای چوب ترموود دارد.

2) ایستادگی در برابر پوسیدگی و حمله حشرات :

چوب ترموود را به دلیل حرارت دهی بالا و شکستن و تجزیه شدن زنجیره های قندی آن و عدم داشتن منبع مغذی برای حشرات و قارچ های مولد پوسیدگی ،  می توان در محیط های باز و محیط های بسته با خیالی آسوده بکار برد .

3) فاقد صمغ بودن ، یکنواختی و خلوص چوب :

به دلیل گذاراندن الوارهای چوب ترموود تحت عمل فرآیند حرارت دهی ، کلیه مواد مضر و رزین آن همچون فرمالدهیدها حذف شده و باکتری های موجود در چوب از بین می روند و در نهایت ماده ای خالص و استریل که دارای رنگ و حالت یکنواخت است  برای مصارف متعدد محیط های داخلی و محیط های خارجی تولید می گردد .

مزایای ترمووود :

نصب سریع و آسان

ثبات و دوام در برابر ساییدگی و شرایط محیطی

امکان برش و ایجاد مدل های قوس دار

امکان نصب و جداسازی آسان

امکان جابه جایی و انتقال به مکان دیگر

نگهداری و شستشوی آسان

کاربردهای چوب ترموود

ترموود قابل پیاده سازی در فضاهای داخلی و فضاهای بیرونی می باشد که برخی از کاربردهای آن به شرح زیر است :

کفپوش فضای داخلی و بیرونی

نمای بیرونی ساختمان یا چوب نما

می توان یک تابلو چوبی تبلیغاتی ساخت و به عنوان تابلو مغازه یا تابلو سر درب نصب نمود

بکار بردن در دکوراسیون داخلی

سایه بان و لوور

آلاچیق و پرگولا

درب و پنجره و زیر سقف

روف گاردن

سونا

استخر

قرنیز

کف

پله

نظر جدید